THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Film Led

Sredinom avgusta u selu Donje Grbice nedaleko od Kragujevca, završeno je snimanje filma "Led" u produkciji Kontrast studija i Radio-televizije srbije.


U osnovi dramskog zapleta filma je odslikavanje društvenih i socijalnih promena na srpskom selu 70-tih godina prošlog veka. Oslonjena na temeljne vrednosti srpskog naroda, na tradiciju i baštinu, priča prati ličnu sudbinu jedne seoske porodice i glavnog junaka Milivoja, mladog čoveka i silom prilika domaćina kuće, kome za vreme žetve grad, to jest LED ubija letinu. U prvom planu je snažna dramska poruka i poetska metafora koja odslikava odnos čoveka i prirode, koja daje, ali i uzima. Ipak, na kraju, iskonska snaga čoveka sa zemlje pobeđuje. U svojoj osnovnoj poruci projekat afirmiše tvrdokornost i istorijski kontinutiet ljudske borbe za opstanak.


Glavne uloge u filmu igraju Velimir Bata Živojinović, Nela Mihailović, Momčilo Otašević, Biljana Mišić, Olga Odanović, Nedeljko Bajić, Rale Milenković i drugi.

Režiju potpisuje Jelena Bajić-Jočić, a ostali deo autorske ekipe čine: direktor fotografije Predrag Jočić, montažer filma Stevan Marić, scenarista Radoš Bajić, a kompozitor Aleksandar Sanja Ilić. Scenograf je Jasna Dragović, kostimograf Vesna Teodosić, snimatelj zvuka Darko Glišić, autor maske Dušica Vuksanović, dramaturg Saša Radojević, a izvršni producent filma Nedeljko Bajić.

Svečana premijera igranog filma i početak bioskopske distribucije očekuje se u drugoj polovini januara 2012. godine, dok će televizijska premijera Leda na RTS-u, u formi dramskog serijala od tri dela - biti krajem sledeće godine.